Meteen naar de content

10 dingen die je moet weten over de slaapgewoonten van je baby

Deze blogpost is geschreven in samenwerking met Sovende Børn.

Moonboon werkt nauw samen met de NGO Sovende Børn en hun team van specialisten om up-to-date, relevant advies en begeleiding te bieden over de slaap van kinderen en baby's. Onderaan deze blogpost kun je meer lezen over Sovende Børn.

Als je zwanger bent, grapt iedereen dat je nooit meer zult slapen als je kleintje er eenmaal is. Voor sommigen blijkt dat dicht bij de waarheid te liggen - zo voelt het soms tenminste.

Babyhangmatten, Draagdoeken, yogaballen, witte ruis, roze ruis, verduisterende gordijnen en dagelijks meer dan 10.000 stappen zetten - zo ziet het dagelijks leven eruit met een nieuw bundeltje vreugde in huis. En dat allemaal in een poging om een klein beetje slaap te krijgen.

Er zijn echter een paar eenvoudige dingen die je kunt doen om je kleintje te helpen meer te slapen en om jou te helpen slaap beter te begrijpen.

Slaapadviseur Mia Bjørnfort van de Deense website Sovende Børn (Slapende Kinderen) geeft haar mening over de 10 dingen die alle ouders zouden moeten weten over de slaapgewoonten van hun baby. 

Inhoud

  1. Je baby is geprogrammeerd om lichamelijk contact met jou te zoeken.
  2. Je baby weet al hoe hij moet slapen en hoeft dat niet te 'leren'
  3. Wakker worden tijdens de nacht is natuurlijk en dient een doel
  4. Het is volkomen normaal dat je baby wat hulp nodig heeft om in slaap te vallen
  5. Het is normaal dat je je slaperig voelt
  6. De ontwikkeling van je baby is niet afhankelijk van lange slaapperiodes

  7. Daglicht, frisse lucht en activiteiten in een vast ritme helpen bij het slapen - voor jullie allebei
  8. Melk is een gemakkelijke en natuurlijke manier om snel in slaap te komen
  9. Slaap is er in vele vormen

  10. Je baby kan omgaan met nieuwe ideeën en routines
  11. Samenvatting


1. JE BABY IS GEPROGRAMMEERD OM LICHAMELIJK CONTACT MET JOU TE ZOEKEN

Misschien merk je dat je baby rustig in je armen slaapt en zijn ogen opent zodra je hem neerlegt - of heel kort daarna?

Je baby is van nature geprogrammeerd om te gaan huilen als hij ontdekt dat hij alleen is. Je baby weet niet dat hij in de moderne tijd is geboren, met alle gadgets en de omgeving die we hebben ontwikkeld. Hij gedraagt zich van nature alsof hij geboren is in een wereld vol gevaren. Je baby heeft een natuurlijk instinct dat hem vertelt dat hij altijd in de buurt van een volwassene moet zijn die hem veiligheid, geruststelling en melk kan geven.

Daarom werkt een Babyhangmat, Wieg of Draagdoek voor veel baby's zo goed. De schommelende bewegingen bootsen die van een volwassene na en laten de baby onbewust weten dat hij veilig is.

Er is niets mis met je baby als hij niet wil gaan liggen zonder dat er iemand in de buurt is - dat is heel normaal.

Dit geldt ook voor oudere kinderen die behoefte hebben aan fysieke geruststelling tijdens het knuffelen of 's nachts.

10 things you should know about your baby’s sleeping habits

2. JE BABY WEET AL HOE HIJ MOET SLAPEN EN HOEFT DAT NIET TE 'LEREN'

Je baby heeft een groot deel van zijn leven in de baarmoeder doorgebracht, afwisselend slapend en wakker. Dit gebeurt zonder enige hulp, behalve het geluid van de darmen, het bloed in de aderen, het kloppende hart en de zacht wiegende bewegingen van de activiteiten van het lichaam.

Je baby kan al slapen. Dat kan hij al heel lang. Maar in het nieuwe leven van de baby buiten de baarmoeder zijn er een heleboel andere geluiden en afleidingen. Het lichaam voelt anders aan en misschien jeukt de luier. Je baby moet wennen aan het slapen buiten de baarmoeder terwijl hij te maken krijgt met veel zintuiglijke prikkels die hij nooit eerder heeft ervaren.

Het kost tijd. Maar het mooie is dat diepe, rustgevende slaap helemaal vanzelf komt met liefdevolle en zorgzame steun van de ouders. Want elke keer dat je je baby wiegt, knuffelt of zingt om in slaap te vallen, laat je de baby zien hoe slaap buiten de beschermde omgeving van de baarmoeder eruit kan zien en kan voelen. Misschien help je je kind wel duizenden keren om in slaap te vallen.

Je kunt je kind duizenden keren helpen om in slaap te vallen, totdat het ontwikkelingsrijp is om met steeds minder hulp in slaap te vallen. Dit vormt de basis voor het kind om het later zelf te kunnen - ook al duurt het een paar maanden, of zelfs een paar jaar.

3. DAT JE BABY 'S NACHTS WAKKER WORDT IS NATUURLIJK EN DIENT EEN DOEL

Het is normaal dat een baby in zijn eerste levensjaar 's nachts verschillende keren wakker wordt. Ook in het tweede levensjaar worden veel baby's nog wakker. Het is iets wat volkomen natuurlijk is voor de baby, maar erg moeilijk kan zijn voor de ouders.

Het doel van het wakker worden is ervoor te zorgen dat de ouders de baby niet in de steek laten. Dat de baby de hele nacht melk, contact, geborgenheid en veiligheid kan krijgen als dat nodig is. Het stimuleert een gezonde regulatie van de hele fysiologie van het kind: hartslag, bloedsuiker, bloeddruk en ademhaling.

Deze dingen helpen de baby bij de overgang van de foetale staat naar het leven buiten de baarmoeder. En later helpt het het kind ook tijdens de vele ontwikkelingssprongen.

Dit is een van de belangrijkste redenen waarom wordt aanbevolen dat het kind minstens de eerste zes maanden - en bij voorkeur 12 maanden of langer - in dezelfde kamer slaapt als de ouders. De geluiden en ademhalingspatronen van de ouders helpen bij het reguleren van de slaap van het kind en stimuleren en reguleren het wakker worden en de ademhalingspatronen van het kind.

 

4. HET IS HEEL NORMAAL DAT JE BABY WAT HULP NODIG HEEFT OM IN SLAAP TE VALLEN

De baby is voortdurend gewiegd, heeft natuurlijke, gedempte geluiden (zoals witte ruis) en lichamelijk contact gekregen tijdens zijn verblijf in de baarmoeder - dat is alles wat de baby weet. Hij heeft nooit honger, kou, warmte, harde geluiden, fel licht of andere zintuiglijke prikkels ervaren die niet 100% waren aangepast aan de behoeften van het kind.

Het kind heeft zich al aangepast aan deze routine van zacht wiegen en vredige geluiden. Routines en gewoonten reguleren het zenuwstelsel van alle mensen, of ze nu volwassen zijn of kinderen. In de meeste gevallen kan een volwassene rationaliseren dat het doorbreken van de routine onschuldig is, of dat de gewoonte niet langer een doel dient. Dit komt alleen omdat we als volwassene deze situaties, zoals het doorbreken van routines, het veranderen van gewoontes en het aanpassen aan veranderde omstandigheden, hebben ervaren.

De baby heeft die levenservaring nog niet. Zijn hersenverbindingen worden voortdurend gevormd terwijl de baby nieuwe ervaringen opdoet. Er zijn vele, vele herhalingen nodig om deze verbindingen in de hersenen te vormen - en dan nog vele, vele herhalingen met goede en liefdevolle ondersteuning om ervoor te zorgen dat deze verbindingen stevig verankerd zijn in de hersenen.

De volgende keer dat je je baby in slaap wiegt, kun je eraan denken dat je vitale verbindingen in zijn hersenen aan het opbouwen bent. Uiteindelijk zullen deze nieuwe verbindingen je baby helpen om zonder jouw hulp in slaap te vallen.

5. HET IS NORMAAL DAT JE JE SLAPERIG VOELT

Je slaapcyclus als volwassene duurt ongeveer 90 tot 120 minuten per keer. Die van je baby is echter maar ongeveer 45 minuten. Dit kan de reden zijn waarom je je een beetje slaperig of duizelig voelt omdat je steeds weer wordt gewekt. Je zult waarschijnlijk net zo moe zijn of je deze informatie nu wel of niet hebt, maar het kan fijn zijn om te begrijpen wat er aan de hand is, omdat je er dan makkelijker mee om kunt gaan.

Steeds opnieuw wakker worden onderbreekt de normale slaapcyclus van het lichaam. Dit betekent dat je lichaam niet 'klaar' is met slapen.

Je lichaam zal voortdurend proberen om je slaap aan te passen zodat je meer diepe slaap en minder lichte slaap krijgt. Het zal voorrang geven aan welke slaap op een bepaald moment het belangrijkst is. Wakker worden uit een diepe slaap is precies waarom je zo suf en gedesoriënteerd bent. Het is alsof je uit de diepste oceaan moet opduiken, terwijl wakker worden uit een lichte slaap voelt alsof je aan de rand van het water ligt en rust. 

Als je kunt, probeer dan zoveel mogelijk twee of drie uur ononderbroken slaap te krijgen. Ook al is het maar één keer per week, het kan een enorm verschil maken voor hoe je je voelt. Hoe langer je slaap onderbroken is, hoe meer je zult merken dat je cognitieve vaardigheden worden aangetast. Het kan gaan om eenvoudige dingen zoals het geheugen, het vormen van logische zinnen of het nemen van beslissingen op basis van verschillende informatie. Sommige ouders hebben veel last van de onderbrekingen, terwijl anderen zich gemakkelijker lijken aan te passen.

Het een is niet beter dan het ander, het zijn gewoon verschillende reacties van verschillende mensen met verschillende omstandigheden. Je hebt geen zwangerschapsbrein of 'mamnesia' omdat je thuis bent tijdens je zwangerschapsverlof, je hersenen hebben het gewoon moeilijk om zich aan te passen aan het slaaptekort.

10 things you should know about your baby’s sleeping habits

6. DE ONTWIKKELING VAN JE BABY IS NIET AFHANKELIJK VAN LANGE SLAAPPERIODES

Je baby heeft geen twee, drie of meer uren onafgebroken slaap nodig om zich normaal te ontwikkelen. De fysiologie van je kind is gemaakt om af en toe wakker te zijn - zelfs als ze al twee, drie of zelfs vier jaar zijn. 

Ouders maken zich vaak zorgen of hun baby wel genoeg slaap krijgt of de juiste hoeveelheid diepe slaap. Velen maken zich bijvoorbeeld zorgen als de baby 's nachts om het uur of twee wakker wordt of gedurende de dag kleine dutjes doet.

De vraag die bij sommige ouders opkomt is: "Krijgt mijn kind genoeg diepe slaap en heeft het invloed op de ontwikkeling van mijn kind?" - Het antwoord is dat diepe slaap zeker belangrijk is en dat deze zorgen volkomen natuurlijk zijn. Gelukkig zijn de zorgen meestal ongegrond, want in de overgrote meerderheid van de gevallen krijgt het kind precies de hoeveelheid slaap die het nodig heeft.

De slaapcyclus van je baby is afgestemd op de huidige behoeften en het ontwikkelingsstadium. Omdat wakker worden omdat het hulp nodig heeft biologisch normaal is, bevat de slaapcyclus van het kind zowel diepe als lichte slaap, waarbij elke slaapfase van het kind zijn eigen functie heeft. Als je baby wakker is geworden door een plotseling geluid of een andere verstoring, zal het lichaam van de baby de volgende slaapronde zelf regelen.

Zo krijgt je baby altijd de juiste slaap, zachtjes op weg geholpen door jouw slaapmiddel, of het nu een Babyhangmat, een Wieg, melk, jouw slaapliedje of witte ruis is.

 

7. DAGLICHT, FRISSE LUCHT EN ACTIVITEITEN IN EEN REGELMATIG RITME HELPEN BIJ HET SLAPEN - VOOR JULLIE ALLEBEI

Slaap wordt gereguleerd door twee slaapfactoren. De ene staat bekend als de balans tussen slapen en waken, vaak ook slaapdruk of gewoon vermoeidheid genoemd. De andere is de dagelijkse cyclus die bekend staat als het circadiane ritme.

SLAAPDRUK
Slaapdruk en homeostatische slaapdrift zijn de termen voor de signaalstof adenosine, die in het lichaam wordt afgescheiden tijdens onze wakkere uren. Op een bepaald moment wordt de druk om te slapen zo hoog dat we gewoon moeten slapen. Je zou kunnen zeggen dat de balans tussen wakker zijn en slapen doorslaat. Als we slapen, slaat de balans weer om naar wakker zijn. Dit geldt voor alle leeftijden, maar hoe jonger de baby, hoe sneller de balans doorslaat tussen waken en slapen. De baby wordt heel snel moe, maar herstelt ook snel.

CIRCADIAAN RITME
De tweede slaapregulator is het circadiane ritme. Dit wordt voornamelijk geregeld door licht en duisternis en ondersteund door sociale activiteiten, zoals overdag eten of actief zijn.

Het circadiane ritme wordt elke dag gereset wanneer het eerste licht op het netvlies valt. Een verschuiving van slechts één of twee uur kan een verstoring in het lichaam veroorzaken die aanvoelt als een jetlag. Als je baby wordt geboren, kent hij het verschil tussen dag en nacht nog niet - de belangrijkste factor van het circadiane ritme. In deze fase van het leven van je baby wordt de slaapcyclus uitsluitend geregeld door de slaapdruk.

In deze fase van het leven van je baby wordt de slaapcyclus uitsluitend gestuurd door de slaapdruk. Pas als je baby ongeveer drie tot vier maanden oud is, wordt de chemische stof melatonine, die 'nacht' aangeeft, in voldoende hoeveelheden aangemaakt om een merkbaar effect te hebben op het kind.

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die vanaf hun geboorte worden blootgesteld aan daglicht en activiteiten overdag, deze chemische stof eerder ontwikkelen dan kinderen die niet aan dezelfde hoeveelheid daglicht en activiteit worden blootgesteld. Als je je baby wilt helpen het verschil tussen dag en nacht te leren onderscheiden en dit biologische proces wilt ondersteunen, kom dan in beweging! Ga naar buiten in de lichte, frisse lucht en geniet samen met je baby van het leven bij daglicht.

De extra bonus hiervan is dat het je lichaam helpt zichzelf te reguleren. En als je borstvoeding geeft, helpt het je borsten om op de juiste momenten van de dag 'activiteitshormonen' en 'slaaphormonen' in de melk af te scheiden. Dit helpt de baby ook om een circadiaan ritme te krijgen.

8. MELK IS EEN GEMAKKELIJKE EN NATUURLIJKE MANIER OM IN SLAAP TE KOMEN

Zoals eerder gezegd, bevat moedermelk hormonen. Het doel van deze hormonen is om het kind te helpen bij het instellen en reguleren van het circadiane ritme, in het belang van zowel de ouder als de baby.

Moedermelk is gemaakt om te kalmeren, te troosten en zowel dorst als honger te lessen. Het helpt ook om aan te geven wanneer het dag en nacht is. Als de baby zich overdag voedt met melk, kalmeert het de baby en helpt het hem in slaap te vallen. Ongeacht of het moedermelk of flesvoeding is. 

De hele interactie tussen de zogende moeder en het kind is erop gericht om de balans tussen waken en slapen te doen doorslaan. De fopspeen van de baby, de liefdevolle armen van de volwassene, de kalmerende hormonen van de moedermelk die de maag van de baby vullen en de afscheiding van het CCK-hormoon in de maag van de baby maken de baby moe en slaperig.  

Als extra bonus bevat moedermelk 's nachts melatonine en andere slaapverwekkende hormonen. De baby heeft de melk hoe dan ook nodig, dus bedank de warme melk en laat je baby lekker slapen.

10 things you should know about your baby’s sleeping habits

9. SLAAP IS ER IN VELE VORMEN

Er is geen goede of verkeerde slaap. Er kan slaap zijn die niet werkt, maar dat is iets heel anders. Slaap is slaap, ongeacht of je baby 30 minuten slaapt in een Draagdoek gevolgd door een dutje van een uur in bed, of dat je begint met 45 minuten volle melk in de Babyhangmat of Wieg gevolgd door een flesje melk op de bank. Alle slaap is goede slaap, zolang het maar werkt voor jullie.

Sommige baby's zijn dol op de kinderwagen zodra ze erin liggen en vinden het heerlijk om er drie of vier uur achter elkaar in te liggen. Andere baby's gillen bij het zien van de kinderwagen, maar liggen vrolijk in de Babyhangmat of de Wieg tot je je afvraagt waarom het zo stil is. 

Sommige baby's hebben elk uur een klein tussendoortje uit de borst of fles nodig, terwijl andere baby's hun maaltijden niet snel genoeg kunnen afmaken en dan enkele uren gaan slapen. 

Sommige baby's doen gymnastiek in hun slaap en hebben baat bij een goed ingestopte deken om ze te helpen in bed te blijven. Anderen kunnen nog geen steek van het dekbed verdragen zonder het te warm te krijgen en van streek te raken. 

Sommige baby's slapen 15 uur per dag tegen de tijd dat ze negen maanden oud zijn, terwijl anderen negen uur per dag slapen. Sommige baby's doen drie of vier powernaps of doen één lang en twee korte dutjes als ze negen maanden oud zijn. Anderen doen één dutje en zijn dan klaar voor vandaag. Sommigen gaan naar bed als het 19.00 uur is, anderen kijken films met mama en papa tot in de kleine uurtjes.

Elk scenario hierboven is normaal - het gaat erom uit te vinden waar je kind en jij je goed bij voelen. En dat dan steeds opnieuw uitzoeken, omdat het elke week of maand verandert naarmate ze zich ontwikkelen. 

Zolang je baby groeit zoals het hoort, luiers vult en meestal vrolijk is, wil spelen en contact met je zoekt, krijgt je baby duidelijk genoeg slaap. 

Het is dus goed om te herhalen dat er geen goede of foute slaap is. Zoek de oplossingen en hulpmiddelen die voor jullie werken en luister niet naar al het andere.

 

10. JE BABY KAN TEGEN NIEUWE IDEEËN EN ROUTINES

Je baby is niet van porselein. Of het nu je eerste of zesde kind is, je baby is gemaakt om te verdragen dat je nieuwe dingen probeert. Om te tolereren dat je misschien niet echt weet wat je doet. Jij en je baby zijn zoogdieren - geboren om het samen uit te zoeken terwijl jullie het proberen. 

Er zijn talloze boeken, blogs, professionals en artikelen online - net als deze - die heel nuttig kunnen zijn als leidraad, maar je kunt ook dingen tegenkomen die niet echt nuttig zijn. Dingen die meer verontrustende gedachten kunnen oproepen.

Je baby kent alleen jou en oriënteert zich op jou als hij probeert uit te vinden wat er in de wereld om hem heen gebeurt. Hij kan je vertellen wat hij nodig heeft en merkt of je het begrepen hebt - of dat het soort huilbui en het volume wat aangepast moeten worden om een boodschap beter over te brengen. En dat is wat je moet onthouden.

Jullie zijn degenen die samen jullie weg moeten vinden. Soms vind je iets dat meteen werkt. Andere keren kom je erachter dat je toch niet helemaal op de goede weg was. 

Je kunt informatie uit dit soort artikelen in gedachten houden als iets om op te steunen, zodat je niet bij nul hoeft te beginnen. De meeste zullen waarschijnlijk redelijk goed bij jouw baby passen, omdat baby's gelukkig in veel opzichten op elkaar lijken.

Maar er zijn waarschijnlijk ook dingen die helemaal niet bij je baby passen. Als je je baby in bed legt en hij huilt of krijst als reactie, maar de baby brabbelt vrolijk in de Babyhangmat of Wieg, dan heb je de oplossing gevonden. En dan maakt het niet uit wat professionals, boeken of online artikelen zeggen.

Probeer knuffelroutines, verschillende hulpmiddelen zoals Draagdoeken, dekens, witte ruis, verschillende tempo's op de wiegmotor, kleine of grote babydoekjes, enz. Gebruik wat werkt zolang het werkt - en als het niet meer werkt, probeer dan iets anders. De beste manier is om zoveel mogelijk dingen uit te proberen - want er bestaat niet zoiets als goed of fout slapen.

11. SAMENVATTING

  • Je baby is geprogrammeerd om lichamelijk contact met jou te zoeken.
  • Je baby kan al slapen en hoeft niet het niet te 'leren'.
  • 's Nachts wakker worden is natuurlijk en dient een doel.
  • Hulp nodig hebben om te slapen is heel normaal.
  • Het is normaal om je moe te voelen nadat je wakker bent gemaakt.
  • De ontwikkeling van je baby is niet afhankelijk van lange slaapperiodes.
  • Daglicht, frisse lucht en activiteiten in een vast circadiaan ritme helpen om te slapen - voor jullie allebei.
  • Melk is een gemakkelijke en natuurlijke manier om snel in slaap te komen.
  • Slaap kan vele vormen aannemen.
  • Je baby kan er tegen als je iets anders probeert.

OVER SOVENDE BØRN

Sovende Børn is een online universum voor ouders en professionals die op zoek zijn naar begeleiding en informatie over de slaap en slaapproblemen van baby's en kinderen.

Het doel is om ouders en professionals de juiste hulpmiddelen te geven om weloverwogen keuzes te maken die passen bij de slaapsituatie van het individuele kind. 

Op de website en in de sociale media vind je actuele en betrouwbare informatie over beschikbaar onderzoek, maar ook webinars, workshops, cursussen, enz.

ANDEREN LAZEN OOK

Winkelwagen

Uw winkelwagen is momenteel leeg.

Begin met winkelen

Selecteer opties